fbpx

mix produce

Wie bezoekt ons

We hebben 314 gasten en geen leden online

Mc Ent Home of

 

Een carrière lang ‘Goed bij Stem’

Zanglessen en coaching, waarvoor eigenlijk?

Door: Setske Mostaert. Zangdocente en coach.

De benaming ‘zangles’ zorgt nogal eens voor verwarring. Het is goed te begrijpen dat je denkt dat zangles alles te maken heeft met het leren zingen, het houden van een toon en tekst interpretatie. Dat is ook een onderdeel van zangles maar dat is slechts een deel ervan.

Zangles heeft een veel breder spectrum dan het zingen. Het is de balans tussen gevoel en het gebruik van je stem, het gaat over het trainen van je gehoor en de ademhalingstechniek.

Door het leren ‘laag te ademen’ ontspan je de stembanden en ga je niet knijpen wat niet alleen spanning veroorzaakt in je klank maar ook voor heesheid en zelfs beschadigde stembanden (o.a. knobbeltjes) kan zorgen. Het hele lichaam is een levend instrument, een juiste houding helpt niet alleen bij je ademhaling maar het geeft je ook meer zelfvertrouwen dat dan weer doorklinkt in je stem.

Nu heb je in het begin zangles gehad, ken je de techniek en weet je waar je op moet letten. Ben je dan klaar? 
Nee! zoals al eerder gezegd is een stem een levend instrument. Herhaalde zanglessen zijn ook het onderhoud van je stem. Een voetballer moet ook blijven trainen.. Dit geldt ook voor je stem. Je stem is een levend instrument, onderhavig aan de omstandigheden om je heen, je conditie en zelfs je gemoedstoestand. Je stem heeft aandacht en onderhoud nodig. Dit is een van de redenen dat professionele zangers en zangeressen zanglessen blijven volgen.


Zingen is niet alleen leuk, het is ook goed voor je lichaam!

Zingen is niet alleen leuk, het is ook goed voor je lichaam. Van zingen krijg je energie, het is een lichamelijke inspanning die je als een fysieke training kunt zien, het is daarom ook topsport. Wanneer je op de juiste wijze zingt dan train je alle spieren, en volgens wetenschappelijk onderzoek neemt het antistress hormoon toe en werkt het positief op je immuunsysteem.