fbpx

The Spirit Sings (2011-2013)

De Canadese muziektheater productie verteld het verhaal over de Métis. Deze groep die een mix zijn van half indiaans en half blank bloed hebben een bijzondere status is Canada, ze hebben een eigen cultuur in gebruiken maar ook in de muziek. The Spirit Sings speelde, nog voordat de show in hun thuisland te zien was in een selectie Nederlandse en Belgische theaters in 2011 en 2013.

 

De Metis.

De Metis cultuur bestaat uit een groep Canadezen die zowel Indiaans, Keltisch als Frans bloed door hun aderen hebben stromen. De show van The Spirit Sings gaat vooral over de Mountain Metis. De Mountain Metis waren de sterke tak in een onontgonnen berglandschap van de Rocky Mountains. Het Indiaanse bloed geeft ze diepere inzicht en leven ze dicht bij de natuur. Hun andere aard kenmerkt zich door de Franse frivoliteit dat terugkomt in de muziek en de dans.

Gedurende de hoogtijdagen van de Noord Amerikaanse pels en huid handel, in de 18e en 19e eeuw, trouwden veel Engels en Franse Canadezen met First Nations (Indiaanse veelal Cree en Ojibwa stam) en Inuit vrouwen. De meeste van deze handelaren waren van Katholiek Schots en Franse afkomst, hun kinderen, de Métis, werden zowel met de katholieke als de Indiaanse geloofsovertuiging opgevoed, een nieuwe cultuur was geboren.

De Indiaanse vrouwen speelden een belangrijke rol voor de kolonisten, niet alleen waren ze hun metgezel of "Country Wife" maar ook zorgden ze ervoor dat de blanken overleefden in het roerige Canada. Ze vermaakten hun kleren, bestand tegen de enorm strenge winters, waren de tolk in de onderhandelingen met de stamhoofden en waren een belangrijk schakel in de culturele verschillen. De kolonisten maakten graag gebruik van de duizenden jaren oude kennis van hun Indiaanse vrouw over het land de jacht en de geneeskunde.

Hun kinderen, de Metis, speelden een cruciale rol in het succes van de West Canadese handel. Ze waren ervaren jagers en hun opvoeding met zowel Indiaanse als westerse normen maakten hun een goede partner. Hoewel ze een vrijgevochten volk zijn waren ze van onschatbare waarde als werknemer voor grote handels maatschappijen als de Engelse Hudson's Bay Company, een grote tegenstander van de gemengde huwelijken, en de Franse North West Company die juist de gemengde huwelijken aanmoedigde gezien dit resulteerde in betere relaties met de Indianen.